Az omlós, az ízes és a  menő - vendégváró sütemények
2018. március 23. írta: zoémi

Az omlós, az ízes és a menő - vendégváró sütemények

De miért ne adhatnánk akár ajándékba is?

Három  hosszan elálló, könnyen és gyorsan összeállítható sütemény amelynek a tésztája el is csücsülhet a fagyasztóban, várva, hogy elővegyük és kisüssük, amikor szükségünk van rá.

20180323_213927.jpg

Persze mint mindennek, hátrányuk is van. Az egyik, hogy nem lehet abbahagyni az eszegetésüket, a másik pedig, hogy azt hihetjük, hogy mivel nem édes sütit eszünk, már tulajdonképpen majdhogynem fogyókúrázunk. Sajnos, ez nagyon nincs így... 

A drága jó öreg mézesbábos könyvből tudjuk (igen, ez az a könyv, ahol a mézeskalács receptből a hozzávalók közül csak a MÉZET hagyták ki)

20171222_192503.jpg

hogy a mézeskalács olyan "adjon Isten", amelyre nemigen mondanak goromba "fogadj Istent".

A fentieket nem tagadva azért úgy gondolom, hogy egy ilyen tálra sem nagyon kapunk goromba "fogadj Istent", hacsak nem épp a századik diétájába fogó barátnőnknek ajándékozzuk:

20171220_210730.jpg

A képen karácsonyi díszítést kapott a tál, de adhatjuk vendéglátónknak, pedagógusnapra vagy bármely egyéb alkalommal - örülni fog aki kapja.

A recepteket kezdjük az elején, az OMLÓSSAL, ami a tál alján látható:

Hozzávalók:

70 dkg búzafinomliszt

50 dkg margarin (vaj)

3 tojás

2 evőkanál tejföl

1 csapott evőkanál só

A lisztet öntsük egy nagy tálba. A sót belekeverjük a lisztbe, utána a szoba hőmérsékletű margarint elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a három tojás sárgáját és a 2 kanál tejfölt és az egészet összegyúrjuk. Egy nagyon puha, selymes tapintású tésztát kapunk. Ezt egy nagyobb késsel vágjuk négyfelé.

Egy sütőpapírt rakjunk ki a pultra és (mindenféle lisztezés nélkül) a tészta negyedét nyújtsuk ki a papíron körülbelül (fél) egy centiméter magasságúra. Egy késsel (derelyevágóval, pizzavágóval...) vagdossuk fel a tésztát ahogy szeretnénk. Érdemes apróra, én kb. 3 cm hosszúra és 1 cm szélesre vágtam őket, így:

20171220_132827.jpg

Utána az egészet kenjük meg a tojásfehérjével, ha akarjuk szórjuk meg magokkal. Én csináltam szezámmagosat és napraforgósat (tökmagosat, pisztáciásat...) is. A kis szeleteket nem kell szétszedegetni, így ahogy van rá kell rakni egy sütőlapra és berakni a sütőbe. 180 fokon halvány barnára kell sütni. A szélén a kis darabkák jobban megsülnek (ez nem baj, sőt, van aki csak ezekre a sültebb falatkákra hajt), de érdemes figyelni. Amíg sül az első adag, addig csinálhatjuk a másodikat. Négy tepsinyi sütésből egy nagyobb tálnyi adag lesz. Az összesült részek egy pattintással szétszedhetők - gondolom, ha sajttal szórtuk meg, akkor kevésbé, én a magokat javaslom, a többi süti úgyis sajtos lesz.

20171220_141958.jpg

Ez a könnyű kis omlós süti nagyon eteti magát (a megadott sómennyiségtől nem túl sós sütiről beszélhetünk, de persze függ a só erősségétől is), a következő (általam) ÍZESNEK nevezett süti hozzávalói nagyon hasonlítanak a már jól bevált túrós pogácsáéra (25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg túró, 1 csapott evőkanál só), szerintem ennek egy variánsáról beszélünk:

25 dkg liszt

25 dkg margarin

25 dkg reszelt sajt 

1 kiskanál só

A hozzávalókat keverjük össze (a fent írt sorrendben: liszt, só, margarin és ha jól elmorzsoltuk a margarint a liszttel, akkor jöhet bele a reszelt sajt). A tésztát kinyújtva kiszúróval is készíthetünk különböző formájú sütiket, de ha később szeretnénk felhasználni, sodorjunk belőle egy (két) vastagabb hurkát és frissen tartó fóliában tegyük el a mélyhűtőbe.

Amikor szükségünk lesz rá, vegyük elő és várjuk meg míg szeletelhető állagúra melegszik. Ekkor vágjuk fel és sütőpapírra helyezve süssük meg a kis "kör" alakú szeleteket.

Érdemes füstölt sajttal is kipróbálni, igazán nagyon finom. Tojással (vagy annak bármely részével) megkenve díszíthetjük is magokkal, reszelt sajttal stb. Én tökmaggal díszítettem, a fenti tálban a világos kerek süti ez.

Míg az első sütemény kifejezetten omlós, ez inkább puha lesz, a következő pedig ropogós.

A MENŐ süti egy sajtos rolád, ami normál esetben - kisütve - világos tészta színű, amiben csigavonalban látható a kicsit pirultabb sajt réteg. Mivel én teljes kiőrlésű lisztből készítettem, a színe kicsit megtévesztő lehet (konkrétan kókusztekercsnek néz ki).

Hozzávalói:

50 dkg liszt

2 kiskanál só

1/4 sütőpor (1 kiskanál)

20 dkg margarin (puha)

1 kis pohár tejföl

fentieket a megadott sorrendben, a már korábban részletezettek szerint gyúrjuk össze kézzel.

Krém:

30 dkg reszelt sajt (félzsíros, félkemény például Trappista)

20 dkg margarin (puha)

A krémet szintén kézzel összegyúrhatjuk, a tésztát 2 részre osztjuk.

20171213_183435.jpg

A tésztát egyenként kinyújtjuk és a fele-fele krémet szépen elosztjuk rajta, majd késsel elkenegetjük (akinek szimpatikusabb úgy, az kenje meg a tésztát margarinnal és szórja rá a reszelt sajtot - így is úgy is megoldható).

20171213_184302.jpg

Feltekerjük mint a bejglit.

20171213_184624.jpg,

 

Kettévágjuk (hogy ne legyen olyan hosszú) és fóliába vagy alufóliába csomagolva betesszük a fagyasztóba (hogy egy kicsit megdermedjen és szeletelhető legyen).

20171213_184727.jpg

 

Ha már kemény de még vágható, felvágjuk kb. fél centi vastagon (ízlés szerint) és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben 200 Celsius fok körül, körülbelül 15 percig sütjük, de 10-12 perc után figyelni kell, amikor narancssárgás színe kezd lenni a sajtnak, akkor kész, utána hamar megég (az alján mindig sültebb, mint ahogy mi látjuk a tetején)! Ha igazán ropogósra szeretnétek, akkor persze érdemes kicsit barnábbra sütni, de többször ránézni, hogy oda ne égjen!

És ahogy a bevezetőben írtam, ennek a tésztáját is bent lehet hagyni a fagyasztóban és aztán elővenni, kisütni és boldogan ropogtatni!

A bejegyzés trackback címe:

https://piroscipellok.blog.hu/api/trackback/id/tr2013518929
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása